Uitnodiging bijscholing low-FODMAP-dieet voor collega-diëtisten

Op 2 april 2019 organiseren wij samen met de Allergiediëtisten een bijscholing over het low-FODMAP-dieet. We bundelen onze ervaring en kennis die we de laatste jaren in zowel binnen- en buitenland hebben opgedaan en zijn klaar om deze informatie te delen met collega’s. Heb jij het gevoel dat je het low-FODMAP-dieet nog niet helemaal onder de knie hebt? Dan kan je je tijdens deze dag helemaal verdiepen in de basis van het low-FODMAP-dieet. Ben je al meer ervaren in het begeleiden van het low-FODMAP-dieet? Ook voor jou voorzien we interessante workshops.

Naast de sessies en workshops krijg je van ons ook dieetlijsten en educatiemateriaal. Kortom het is een unieke en leerrijke bijscholing met voor ieder wat wils en je keert huiswaarts met nieuwe materialen waar je onmiddellijk mee aan de slag kan. Het programma en het inschrijvingsformulier vind je op de website van de Allergiediëtisten.

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 20 januari 2019.

Gelukkig 2019!

Allereerst onze beste wensen voor 2019! En wat hebben we er zin in, Britt is uit bevallingsverlof en we kunnen er terug invliegen. Achter de schermen hebben we dan ook niet stilgezeten. Hierbij onze update voor 2019:

  • Update online kookboek: er staan weer nieuwe recepten in ons online kookboek, neem zeker een kijkje!
  • We hebben nu ook een online agenda waar eenvoudig afspraken zijn in te boeken daar we telefonisch niet altijd bereikbaar zijn.
  • Op 2 april organiseren we een grote FODMaP-dag voor alle collega-diëtisten uit België en Nederland. Meer informatie volgt snel, maar hou alvast 2 april vrij in je agenda.
Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 9 januari 2019.

Update najaar 2018

Ook achter de schermen blijven de FODMaP-diëtisten actief. Zo blijven we ons online kookboek aanvullen en blijven we ons bijscholen. Dit zijn de belangrijkste updates:

  • Toevoeging van up to date boodschappenlijsten (Colruyt, Albert Heijn en Delhaize)
  • Up to date etikettenwijzer zodat je ook zelf aan de slag kan.
  • Toevoeging van een maandelijkse fruit- en groentenkalender.
  • Maandelijkse update eliminatielijst.
  • Nieuwe werkwijze herintroductiefase die wetenschappelijk onderbouwd is.

Zo, we zijn er klaar voor om jou verder professioneel te begeleiden!

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 1 oktober 2018.

Bijscholing FODMaP dieet

Vorige week zijn FODMaP-diëtisten Britt en Lisette op bijscholing geweest in Nederland. Het was een leerrijke masterclass, specifiek rond het FODMaP-dieet. Tijdens de bijscholing hebben we enkele weetjes met jullie gedeeld via onze facebookpagina. Voor degene die deze niet gelezen hebben, vatten we ze graag nog eens samen in deze blog. Hieronder kan je ze terugvinden:

  • Wist je dat de bereidingstechniek de FODMaP-content van een voedingsmiddel kan verlagen? Zo zitten in kikkererwten in blik (45g) minder FODMaPs dan in gewone gekookte kikkererwten (hoog FODMaP).
  • Ken jij edelgistvlokken? Het is onlangs getest en goedgekeurd. Het is een kaasvervanger en past perfect in een vegetarisch/veganistisch FODMaPvrij eetpatroon.
  • Met het volgen van het FODMaP dieet krijgen mensen >50% minder galactanen en fructanen binnen.
  • Stress heeft ook invloed op je darmen.
  • Wat en hoeveel je eet bepaald deels je darmflora, maar ook beweging heeft invloed!
  • Het brein kan maar één ding tegelijk. Door afstand te nemen van je gedachten daalt je ‘inner speech’.

Wij zijn weer helemaal up to date!! Alle opgedane informatie wordt verwerkt en onze educatiematerialen worden, waar nodig, bijgewerkt. We delen deze kennis graag met jullie tijdens onze consultaties, in onze educatiematerialen, recepten en blogs.

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 22 november ’17.

Pepermuntolie

Pepermuntolie wordt al jaren gebruikt om maagpijn te verzachten. De laatste tijd wordt het ook aanbevolen voor de behandeling van prikkelbare darm. Maar is dit wel wetenschappelijk correct en ondersteunt de wetenschap de werking van pepermuntolie in de behandeling van prikkelbare darm?

Er wordt verondersteld dat pepermuntolie van nature uit een rustgevende werking op de darm en dit voornamelijk op de gladde spieren. Het zijn net die spieren in de darm die de pijnlijke symptomen veroorzaken.

Maar wat zegt de wetenschap ? Er zijn verschillende studies uitgevoerd om de effectiviteit van pepermuntolie te beoordelen. Een meta-analyse gepubliceerd in 2014 is gebaseerd op negen dubbelblindstudies en concludeerde dat het effect van pepermuntolie effectief was in vergelijking met een placebo. Maar ondanks deze veelbelovende bevindingen, hebben we opmerkingen hierbij:

  • de negen studies hadden een klein deelnemersaantallen (tussen 47 en 178)
  • de groep met de pepermuntolie hadden vooraf al meer bijwerking (brandend maagzuur,..) en sommige kauwden op het supplement i.p.v. in eens in te slikken.

De manier waarop pepermuntolie wordt ingenomen, speelt een belangrijke rol. Alle studies gingen over de pepermuntolie in capsulevorm. Deze capsules worden enkel afgebroken bij de juiste pH-waarde. Deze pH-waarde is te vinden in de darmen waardoor de pepermuntolie direct kan inwerken op de gladde spieren van de darmen.

Naast buikpijn kan pepermuntolie ook een voordeel hebben voor mensen met functionele dyspepsie. Functionele dyspepsie is een chronische stoornis in het bewegingsmechanisme in het bovenste spijsverteringsstelsel. Het wordt gekenmerkt door: een brandend gevoel, druk in de keel, vroege verzadiging en misselijkheid. Bij deze mensen kan pepermunt werken als middel tegen misselijkheid en als spierontspanner van de maag.

Besluit : pepermuntolie blijkt een veilige en verdraagzame behandeling is voor IBS op korte termijn. Het kan tevens ondersteuning bieden tijdens de herintroductiefase om de symptomen terug snel onder controle te krijgen. Er zijn nog studies nodig om het effect op lange-termijn te bekijken. Veilige capsules kan je vinden bij de apotheker.

Bronnen:

  • Khanna, R, MacDonald, J.K, Levesque, B.G. (2014). Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol, 48(6):505-12
  • Shams, R, Oldfield, E.C, Copare, J, Johnson, D,A (2015). Peppermint Oil: Clinical Uses in the Treatment of Gastrointestinal Disease. JSM Gastroenterol Hepatol, 3(1): 1035 (2015)

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 10 oktober ’17.

Smoothies

Het warme weer is in ons land, tijd om af te koelen en te kiezen voor een frisse smoothie. Smoothies zijn snel klaar en zitten boordevol vitaminen. We hebben er voor jou drie gemaakt, smakelijk!

Alle ingrediënten zijn voor vier porties.

Aardbeismoothie

  • 400 gram aardbeien
  • 500 g lactosevrije yoghurt
  • 3 tot 4 el kristalsuiker en/of zoetstof

Ananas-banaansmoothie

  • 250 gram ananas
  • 2 grote bananen
  • 500 g lactosevrije yoghurt
  • 3 tot 4 el kristalsuiker en/of zoetstof

Kiwismoothie

  • 8 kiwi's
  • 500 g lactosevrije yoghurt
  • 3 tot 4 el kristalsuiker en/of zoetstof

Bereiding

  • Spoel het fruit en versnijd in grove stukken
  • Doe ze in de blender en voeg de yoghurt en suiker/zoetstof toe.
  • Mix alles tot een gladde shake. Smakelijk!

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 25 mei '17.

Home made pizza

Ben jij klaar voor de volgende pizza party? Hieronder kan je een recept vinden voor een FODMaPvrije pizza. Smakelijk!

Pizzabodem

Het recept is voor 3 dunnen bodems en de tomatensaus. Laat voor de topping je fantasie de vrije loop.

  • 50 g gemalen havervlokken
  • 100 g rijstebloem
  • 50 g ketanmeel (meel van kleefrijst, verkrijgbaar bij islamitische winkels)
  • 1/2 el vlozaadvezels
  • 1 tl gist
  • 3/4 tl zout
  • 1 el suiker
  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 el olijfolie
  • 1 eiwit

Tomatensaus

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 rode paprika
  • 6 zongedroogde tomaten op olie
  • 1 el gedroogde basilicum en oregano
  • Snuifje chilipoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven met pizzasteen voor op 230 °C (de pizzasteen zorgt voor een krokante bodem). Doe alle droge ingrediënten in een kom roer even door elkaar (om te voorkomen dat de vlozaadvezels gaan klonteren) en voeg vervolgens snel na elkaar de natte ingrediënten toe. Meng alles tot één geheel met het platte menghaak (liefst met de flexiklopper) of -als je een handmixer gebruikt) met de gardes. In beide gevallen niet met de gist- of deeghaken! Deze mengen de ingrediënten niet snel genoeg door elkaar waardoor het gaat klonteren.
  • Laat het deeg even staan terwijl je de saus maakt. Was de paprika, verwijder de zaden en snijd hem in kleinere stukken. Doe deze samen met de andere ingrediënten in een pan en pureer ze met een staafmixer. Verwarm de saus op laag vuur en laat hem even pruttelen (langer als je dikkere saus wilt of anders alleen voor het opwarmen).
  • Bestrooi het aanrecht met maïsmeel en maak het deeg m.b.v. een siliconen spatel los van de rand. Glutenvrij deeg kan wat plakkerig zijn, maar is toch best goed te hanteren als je het bestrooit met een beetje maïs- of rijstemeel. Verdeel het deeg in 2 of 3 stukken en rol ze één voor één uit. Keer hierbij het deeg telkens en bestrooi zo nodig met extra meel om het plakken tegen te gaan.
  • Bestrijk een vel aluminiumfolie ruim met olijfolie en leg voorzichtig de dunnen deegbodem erop. (Gebruik voor elke pizza een nieuw vel alu-folie, dan kun je in de baktijd van de ene pizza de andere maken.) Bestrijk met de saus en verdeel de topping erover. Denk aan plakken courgette en tomaat, paprikareepjes, ham óf tonijn óf chorizo en breek eventueel tot slot nog een ei erboven. Bestrooien met geraspte kaas en gedroogde oregano.
  • Leg de pizza m.b.v. een grote taartschep op de pizzasteen en bak hem in 6-8 minuten gaar. Haal hem voorzichtig met de taartschep uit de oven en serveer. Smakelijk!

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 9 mei ’17.

10 must-haves in je keuken

Eerder schreven we al een blog over knoflookolie en smaakmakers. Natuurlijk heb je veel meer in je keuken dan dat. Maar wat zijn, volgens ons, de 10 belangrijkste basisingrediënten in je keuken tijdens het laag FODMaP-dieet?

1. Knoflookolie

Heb je de knoflookolie al geprobeerd? Het geeft extra smaak aan je gerechten. Zeker met de zomer in de aantocht, denk hierbij aan BBQ-gerechten. (voor het recept: zie onze blog)

2. Zout en peper

Zonder zout en peper zijn gerechten meestal erg flauw. Ze zorgen ervoor dat een gerecht af smaakt. Zout is niet onbeperkt te gebruiken in een gezonde voeding. Teveel zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Peper daarentegen kan je naar hartenlust toevoegen.

3. Smaakmakers zoals kruiden, sauzen en specerijen

In de blog van 12 juni 2016 over smaakmakers kan je meer informatie over dit onderwerp terugvinden. In deze blog staan onder andere recepten om zelf kruidenmixen te maken. Daarnaast geeft pesto ook erg veel smaak aan gerechten. Jammer genoeg is pesto rijk aan FODMaP’s. In ons online kookboek vind je een recept om zelf FODMaP-vrije pesto te maken.

4: Lente-ui of bosui

Het groene deel van een lente-ui of bosui is laag in FODMaP’s. Het geeft extra smaak en een kleurrijke finishing touch. Ook vervangt het deels de smaak van een FODMaP-rijke ajuin. Lente-ui kan je perfect toevoegen aan bv. een omelet.

5: Mosterd

Mosterd kan je gebruiken in een dressing, in de bereiding van gehakt om een gehaktbal mee te maken of bij een blokje kaas. Check altijd de ingrediëntenlijst en kijk uit voor FODMaP-rijke toevoegingen zoals ui, knoflook en fructose.

6: Lactosevrije melk en room

Lactosevrije melk en room kan je aan veel recepten toevoegen. Lactosevrije melk kan je toevoegen aan diverse ontbijtgerechten zoals havermoutpap, granola, of aangepaste pannenkoeken of bechamelsaus. Met lactosevrije room kun je sauzen op smaak brengen, maar ook desserten maken. Voor ideetjes kan je terecht in ons online kookboek.

7: Eieren

Een ei is van nature FODMaP-arm. Met een ei kan je veel kanten uit, denk maar aan een roerei, gebakken ei, een gekookt ei of een omelet.

8: Havermout

Havermout is beperkt tot max. 25 gram per dag in het laag FODMaP-dieet.. Je kan er veel kanten mee uit: bv. havermoutpap, havermoutkoekjes,…

9: Volkoren rijstmeel

Met rijstmeel kan je veel kanten uit. Volkoren rijstmeel bevat meer vezels, vitaminen en mineralen. Je kan het ook mengen met boekweitmeel en gebruiken voor een roux of bij het paneren. Deze mengeling leent zich ook uitstekend bij het bakken van taarten of koekjes.

10: Psyllium of xantghaangom

Psyllium of xanthaangom zijn goede en sterke bindmiddelen. Wanneer je glutenvrije granen gebruikt, missen baksels nog wel eens aan stevigheid en brokkelen ze af en toe zo uit elkaar. Met een klein beetje psyllium of xanthaangom bindt je het geheel aan elkaar. Denk hierbij aan het bakken van crackers, brood, cake en koekjes.

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 9 februari ’17.

Workshop FODMaP dieet Hoboken

In het kader van het eindwerk van Lore Verrezen, laatstejaarsstudent van de KU Leuven, is op 24 januari 2017 een workshop doorgegaan rond het FODMaP dieet specifiek voor de Marokkaanse gemeenschap. Het doel was de taalbarrière zo laag mogelijk te houden en het onderwerp bespreekbaar te maken.

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 24 januari ’17.

Water: 5x verrassend anders.

Water drinken is belangrijk, gemiddeld hebben we zo’n 1,5 liter tot 2 liter vocht per dag nodig. Bij warm weer of bij een sportinspanning loopt dit op. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen deze richtlijn niet behalen. Toch is het nodig om de vochthuishouding op peil te houden en afvalstoffen af te voeren.
Veel mensen vinden iets met een beetje smaak makkelijker te drinken. Zo kun je voor de variatie zelf vers fruit aan je water toevoegen. Fruitwater is makkelijk te maken en kost weinig tijd. Probeer daarom zelf eens één van onderstaande combinaties:

  • Water met limoen, aardbei en munt
  • Water met limoen, komkommer en verse munt
  • Water met aardbeien en verse munt
  • Water met sinaasappel, citroen en munt
  • Water met citroen en munt.

Water met limoen, aardbei en munt: bereidingstijd 5 minuten, voor 4 tot 6 personen

  • 1,5 liter water
  • 250 gram aardbeien
  • 1 limoen
  • 3 takjes munt
  • Eventueel ijsblokjes

Doe het water in een grote kan en voeg ijs naar wens toe. Was en ontkroon de aardbeien en snijd ze in dunne plakjes. Voeg toe aan het water. Was en halveer de limoen. Pers een helft uit boven de kan en snijd de andere helft in dunne plakjes. Voeg toe aan het water. Kneus tenslotte de munt en voeg deze toe.

Water met limoen, komkommer en verse munt: bereidingstijd 5 minuten, voor 4 tot 6 personen

  • 1,5 liter water
  • 1 komkommer
  • 2 limoenen
  • 3 takjes verse munt

Pers een limoen uit boven een grote kan. Snijd de andere limoen in plakjes en voeg toe aan het limoensap. Was de komkommer en snijd deze in dunne plakjes. Doe het water in de kan en voeg de komkommer eraan toe. Kneus de munt en voeg toe om het af te maken.

Water met aardbeien en verse munt: bereidingstijd 5 minuten, voor 4 tot 6 personen

  • 250 gram aardbeien
  • 1,5 liter water
  • 1 citroen
  • IJsblokjes
  • Takje verse munt

Halveer de aardbeien. Voor een extra mooi effect laat je de kroontjes eraan zitten. Doe het water, het takje munt en de ijsblokjes in een grote kan en voeg de gehalveerde aardbeien toe. Halveer de citroen en pers een helft uit boven de kan. De andere helft snijd je in dunne schijfjes en voeg je toe aan het water. Direct serveren.

Water met sinaasappel, citroen en munt: bereidingstijd 5 minuten, voor 4 tot 6 personen

  • 1,5 liter water
  • 1 citroen
  • 3 sinaasappels
  • 3 takjes verse munt

Kneus de verse munt en doe de takjes in een grote kan. Halveer de citroen en pers een helft uit boven diezelfde kan. De andere helft snijd je in dunne schijfjes en voeg je toe. Pers een sinaasappel uit boven de kan. De overige sinaasappels snijd je in acht partjes en ook dat doe je in de kan. Giet hier water bij tot de kan vol zit. Voor een extra verfrissend effect kun je er ijsklontjes aan toevoegen.

Water met citroen en munt: bereidingstijd 5 minuten, voor 4 tot 6 personen

  • 3 tot 4 citroenen
  • 1,5 liter water
  • 2 takjes munt
  • IJsklontjes

Snijd twee citroenen in dunne schijfjes en doe dit in een grote kan. Pers de laatste citroen (of als je van extra zuur houdt, de twee laatste citroenen) uit en giet het sap over de schijfjes in de kan. Doe er water bij tot de kan bijna vol zit en voeg de verse muntblaadjes toe. Doe er tenslotte de ijsblokjes bij. Serveer direct.

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 27 augustus '16.

Knoflookolie

Vandaag bouwen we verder op onze blog over smaakmakers. Zoals jullie gelezen hebben, zijn er heel wat FODMaP-vrije smaakmakers te krijgen. Gelukkig ook maar! Maar laten we eerlijk zijn: er geeft niets meer smaak aan je eten dan knoflook en ui. Nu hoor ik je denken: knoflook en ui zijn FODMaP-rijk, toch? In knoflook en ui zitten fructanen. Fructanen lossen op in water, maar (bijna) niet in olie. Je kunt dus knoflookolie of ui-olie maken om extra smaak te geven aan gerechten. Vandaar hier het recept voor knoflookolie.

Ingrediënten

  • Olie die verhit kan worden: olijfolie, zonnebloemolie of koolzaadolie
  • Knoflookteentjes, gehalveerd

Bereiding

  • Verhit de olie in een (steel)pan. Let erop dat het niet gaat walmen, dan is de olie té heet!! Gebruik zoveel olie als nodig voor het betreffende gerecht (bijvoorbeeld om vlees in te bakken), of gebruik wat meer om de olie later te laten af te koelen. Afgekoelde knoflookolie kun je later nog gebruiken in gerechten of om knoflooksaus mee te maken.
  • Voeg, naar smaak, knoflookteentjes toe aan de olie. Normaal is 1 à 2 teentjes genoeg.
  • Fruit de knoflookteentjes zachtjes in de olie. Zorg wel dat ze niet (te) bruin worden: dan gaan de teentjes fructanen loslaten in de olie. Ze moeten nog een beetje licht/blank zijn.
  • Proef tussentijds even of de olie al sterk genoeg is van smaak.
  • Heeft de olie de gewenste smaak, haal dan de knoflookteentjes eruit. Die heb je niet meer nodig. Om zeker te zijn dat er geen stukjes meer in de olie zitten, zeef je deze best met een theezeefje.
  • Gebruik de olie vervolgens voor een warm of koud gerecht. De gemaakte olie wordt best, maximaal 1 week, in de koelkast bewaard.

Variant: Door de knoflook te vervangen door 1 ui (in grove stukken gesneden), maak je ui-olie.

BELANGRIJK! Maak nooit knoflookolie zonder deze eerst te verhitten. Er kan botulisme groeien als je rauwe knoflookteentjes in koude olie doet en luchtledig afsluit. Dit kan je ernstig ziek maken. Als je de olie en knoflook eerst verhit, is het gevaar geweken.

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 6 juli ’16.

Hoe breng ik mijn eten op smaak?

Het FODMaP dieet is in de eliminatiefase een streng dieet. Ui, prei, knoflook, diverse kruidenmixen en allerlei sauzen zoals yoghurtdressing, ketchup,.. worden in de deze fase niet toegelaten. Laten dat net onze smaakmakers zijn. We krijgen dan ook vaak de vraag: hoe breng je je eten dan op smaak? En wat als een FODMaP-rijk ingrediënt, zoals ui, verwerkt is in bijvoorbeeld een bouillonblokje? We maakten een overzichtje van smaakmakers die wel FODMaP-arm zijn en dus vrij te gebruiken in een FODMaP-vrije keuken.

Sauzen

Let op: kies van onderstaande sauzen alleen de varianten zonder FODMAP-rijke toevoegingen als ui, knoflook, honing, appel, melk (lactose), …. Sommige mensen met PDS kunnen geen sterk gekruid of pittig eten verdragen, dus stem de specerijen af op uw eigen voorkeur en wat geen klachten geeft. De hoeveelheid tarwe(zetmeel) die in onderstaande sauzen zit is zo weinig dat die geen probleem vormt.
  • Azijn
  • Chilisaus
  • Ketjap, oestersaus, sojasaus
  • Mayonaise
  • Mosterd
  • Tabascosaus
  • Tomatenketchup of puree
Tip! Maak zelf een dressing op basis van olie, azijn en verse tuinkruiden zoals bieslook, peterselie.

Kruiden en specerijen

  • Alle pure specerijen behalve grote hoeveelheden kaneel en chili-peper
  • Verse en gedroogde (tuin-) kruiden zonder knoflook of ui
  • Het groene gedeelte van lente-ui en prei

Tip! Asafoetida (duivelsdrek) geeft een uiachtige smaak aan het gerecht.

Zoals we al verteld hebben, bevatten veel kruidenmixen vaak look en/of ui. Natuurlijk kun je deze kruidenmengsels makkelijk zelf maken. We geven je nog enkele voorbeelden:
  • Italiaanse mix: 1 tl oregano, 2 tl basilicum, ½ tl marjolein, ½ tl tijm, 2 tl gedroogde peterselie, 1 mespuntje zwarte peper en 1 mespuntje gedroogde salie
  • Provencaalse mix: 1tl tijm, 3 tl rozemarijn, 1 tl peterselie, 2 tl marjolein en eventueel 1 tl kervelpoeder
  • Indiase mix: 1 tl gemalen kardomom, 1 tl gemalen djinten, 1 tl kerriepoeder*, ½ tl kaneel, ¼ tl nootmuskaat, ¼ tl kruidnagelgruis
* Let op dat het een FODMaP-arme variant is.

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 12 juni ’16.

Wereldmelkdag... Mooi initiatief, maar wel jammer voor FODMaPPers, want melk mag niet in een laag FODMaP-dieet.

Maar ook voor jullie een nieuwtje vers van de pers!! Tot voor kort was rijstmelk hoog in FODMaP’s na testen door het labo van Monash University in Australië. Niemand begreep het want het bestaat toch alleen maar uit rijst, zout en water? De onderzoekers van Monash University werden, door veel mensen uit verschillende landen, gevraagd om rijstmelk opnieuw uitgebreid te testen. Via deze uitgebreide testen is het tegendeel bewezen! Rijstmelk is FODMaP arm. Goed nieuws dus! Het zorgt toch voor meer variatie en mogelijkheden tijdens de eliminatiefase. Hoeveel mag je er dan van consumeren? 200 ml per keer is groen.

Britt Van de Voorde en Lisette van Loosdrecht, 1 juni '16.