Wanneer het laag FODMaP dieet toepassen

Het prikkelbare darm syndroom, ook wel IBS, spastisch colon of spastische darmen genoemd, is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Meestal komen de klachten tot uiting in de dikke darm, maar soms ook in de maag en de dunne darm. De meest voorkomende symptomen zijn:

Soms gaat dit gepaard met andere klachten zoals:

Het FODMaP-dieet, ontwikkeld in Australië, is een dieet dat geschikt is voor mensen met het prikkelbaar darm syndroom. Het dieet is onderbouwd met wetenschappelijk bewijs en het gebruik ervan neemt internationaal toe. Het best strenge dieet sluit een aantal voedingsmiddelen uit (laag FODMaP-dieet) waarna er wordt gekeken welke voedingsmiddelen klachten geven. Door het aanpassen van de voeding proberen we de inhoud van de dunne en dikke darm zodanig aan te passen dat deze minder uitzetten en minder onder druk komen te staan. Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 75% van alle deelnemers aan het laag FODMaP-dieet, de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

FODMaPs en darmklachten

FODMaPs zijn korte keten koolhydraten en verwante alcoholen: oligosaccharide van fructose (fructanen) en galactose (galactanen), disachariden (lactose), monosacchariden (fructose), en polyolen (suiker alcoholen) zoals sorbitol, mannitol, xylitol en maltitol. Deze voedingsstoffen worden slecht opgenomen in de dunne darm waardoor ze in de dikke darm terecht komen. Doordat FODMaPs niet of onvoldoende opgenomen worden, trekken ze vocht aan wat ervoor zorgt dat de darmen opzwellen. Verder vormen FODMaPs in de dikke darm een voedselbron voor de darmbacteriën waardoor ze gaan gisten. Door het aanwezige vocht en de gassen verhoogt de druk in de darmen met buikklachten, zoals opgeblazen gevoel, krampen, buikpijn, diarree, winderigheid en/of obstipatie, tot gevolg.