Werkwijze FODMaP-dieet

Het laag FODMaP-dieet is een intensief en individueel leerdieet. Het is niet aan te raden het dieet op eigen houtje te volgen. Een FODMaP-gespecialiseerde diëtist kan helpen om een aangepast dagschema en aangepaste weekmenu’s op te stellen en een winkellijst en recepten mee te geven.

Het laag FODMaP-dieet bestaat uit 3 delen: een eliminatiedieet gevolgd door een herintroductiefase en tot slot een ‘Way of life’-fase. Tijdens de herintroductiefase proberen we erachter te komen waardoor de klachten veroorzaakt worden.

Eliminatiefase

In de eliminatiefase worden een aantal voedingsmiddelen met hoog FODMaPs weggelaten. Denk hierbij aan sommige groenten, fruitsoorten, tarwe en zuivelproducten. De eliminatiefase duurt ongeveer 6 weken en wordt tijdelijk het basisdieet. In deze periode ervaren veel mensen al heel wat verlichting van hun klachten.

Herintroductiefase

Herintroductie van FODMaPs is een essentieel onderdeel van het dieet. In de herintroductiefase worden de FODMaPs stap voor stap terug opgebouwd. Hierbij wordt steeds weer een FODMaP toegelaten in de voeding. Als de klachten terugkomen tijdens de herintroductie van een bepaalde FODMaP, is het duidelijk dat dit een boosdoener is. Hoeveel FODMaP-inname getolereerd kan worden alvorens ze symptomen veroorzaken, is per persoon verschillend.

Way of life-fase

In de laatste fase, ook wel de ‘Way of life’-fase genoemd, wordt samen met uw FODMaP-diëtist gekeken naar de resultaten van de herintroductiefase. Uiteindelijk resulteert het dieet in een aangepaste voeding op maat, zonder de FODMaPs die bij u klachten geven. Er ontstaat een soort ‘nieuwe leefstijl’.


FODMaP-begeleiding

Kan ik het dieet zomaar volgen?

Het laag FODMaP-dieet is een voeding waaruit een aantal voedingsmiddelen worden weggelaten. Het een best streng dieet, dus een FODMaP-gespecialiseerde diëtist inschakelen voor de begeleiding is geen overbodige luxe.

Hebt u last van IBS en wilt u uw klachten aanpakken, maak dan een afspraak voor persoonlijk voedingsadvies. Hierbij ontvangt een uitgebreide lijst met toegelaten- en af te raden voedingsmiddelen, weekmenu's en recepten,...

Indien u besluit om het laag FODMaP-dieet te gaan volgen, is het raadzaam om eerst contact op te nemen met uw huisarts. Het is belangrijk om zeker te weten dat uw klachten voortkomen van het prikkelbare darm syndroom. Verwijzingen via specialisten (gastro-enterologen) zijn rechtstreeks welkom.

Voor een gespecialiseerde FODMaP-praktijk in uw buurt: klik hier